1. Home
  2. Verwerkings instellingen
  3. Kortingen en andere regels (extra regels op factuur)

Kortingen en andere regels (extra regels op factuur)

Published Date: 21-05-2018    Categorie: Verwerkings instellingen
Updated on maart 25, 2021

In dit artikel vind je informatie over:

1. Wanneer kan deze functie worden gebruikt?
  2. Hoe werkt het?
  3. Verschil in bedrag
  4. Vast bedrag
  5. Percentage
  6. Beperkingen

1. Wanneer kan deze functie worden gebruikt?

• Achtergrond:
    • SBQ leest basis bedragen uit de totaalbedragen van de facturen bijv. bedrag voor BTW, BTW-bedrag en bedrag na BTW.
    • Soms zijn er extra kosten of kortingen die speciaal geboekt moeten worden.
    • Ze worden niet opgemerkt als Smartbooqing ze niet leest. Daarom wordt deze functie aangeboden om dergelijke extra kosten of kortingen te definiëren die kunnen worden toegepast op facturen van bepaalde relaties.
  • Wanneer er bepaalde aftrekkingen of toevoegingen moeten worden gedaan voor facturen van bepaalde relaties dan is deze functie nuttig.
  • Het volgende kan worden ingesteld met deze functie:
    • Kortingen (als vast bedrag of als %)
    • Betalingskortingen (als vast bedrag of als %)
    • Elke vaste toevoeging/ aftrek
    • Verschillen in bedragen (betalingsverschillen)
      • Totale bedrag van de artikelen op de factuur komt niet overeen met het bedrag inclusief BTW
      • Berekeningsfout in de factuur bijv. toevoeging van bedrag exclusief BTW en BTW-bedrag is niet gelijk aan het bedrag inclusief BTW
  • Aan het einde van de normale boekingsregels van de factuur; het systeem zal een extra boekingsregel toevoegen met deze instelling.
  • Opmerking: deze functie is beschikbaar voor alle relaties en bij alle verwerkingsinstellingen.

2. Hoe werkt het?

• Ga to Relatielijst selecteer de relatie klik op ‘ Kortingen’. (afbeelding 1 hieronder)
  • Het symbool wordt getoond voor geactiveerde kortingsinstelling in kolom ‘Instellingen toegepast’
  • Stel het volgende in

3. Verschil in bedrag

• Zie bovenstaande paragraaf
  • Stel een grootboekrekening in waarop het betalingsverschil kan worden geboekt.

4. Vast bedrag

• Kies het bedrag (geen %)
    • Regel toepassen op facturen: Geldt het voor alle facturen/ alleen voor facturen met positieve bedragen/ alleen facturen met negatieve bedragen
    • Boekingsaanpak:
      • Verminderen: Het geselecteerde bedrag zal worden verrekend met het totale factuurbedrag (Incl. BTW)
      • Vermeerderen: Het geselecteerde bedrag zal worden toegevoegd aan het totale factuurbedrag (Incl. BTW)
    • Op Review opmerking: Kies dit als deze regels op de Review pagina moeten worden getoond.

5. Percentage

• Alles is hetzelfde als hierboven behalve een extra voorwaarde zoals hieronder beschreven:
  • Kies het % (geen bedrag)
    • Instelling toepassen op: op basis van de selectie past het systeem het geselecteerde bedrag / % toe op het ‘bedrag inclusief BTW’ of het ‘bedrag exclusief BTW’.
    • bijvoorbeeld 5% korting wordt toegepast:

Apply on ‘incl. vat amount’

Excl. vat 100

Vat 21

Incl. vat 121

Discount 6.05 (5% on 121)

Apply on ‘excl. vat amount’

Excl. vat 100

Vat 21

Incl. vat 121

Discount 5.00 (5% on 100)

Afbeelding 1 (relatielijst waarbij de instelling aanwezig is)

Afbeeldig 2 (parameters die ingesteld kunnen worden)

6. Beperkingen

• Actuale kortingen die op de factuur vermeld worden worden niet meegenomen door het system. Alleen de berekende waarde in percentage zoals opgegeven in de instellingen wordt toegepast. Alleen % kan worden ingevoerd bij’percentage’. Geen bedragen.
  • Alleen bedragen kunnen worden ingevoerd bij ‘vast bedrag’.
  • BTW wordt niet toegepast op deze drie extra regels.
  • Om het ‘verschil in bedrag’ te vinden, zal het system het totale bedrag inclusief BTW van de artikelregels controleren. Niet het bedrag exclusief BTW, wat soms wel het geval kan zijn.
Updated on maart 25, 2021